Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (rad 2404 av /customers/b/0/7/folketsbiojonkoping.se/httpd.www/includes/menu.inc).

Om oss

Kort-kort historik

Folkets Bio bildades av Stefan Jarl och Ulf Berggren 1973 i Stockholm. På senhösten 1984 bildades en lokal avdelning i Jönköping och drygt ett år senare, den 25 november 1985, var det dags för första premiären. Då visade den prisbelönta norska "Löperjenten" på Stadsbibliotekets biograf Fokus.

Under ett par år körde föreningen film varje söndag på Fokus. Men redan då hade det börjat kastas lystna blickar på ett stort gammalt bilgarage i Kulturhuset. Under 1987 byggdes lokalen om av Folkets Bio-aktivister. 109 stolar monterades, maskiner installerades och filmduken spändes upp.

I mitten av november blev det premiär med den grekiska känsloladdade "År av sten". Sedan dess har det visats film två till tre gånger i veckan.

Folkets Bios filmer har kvalitetsstämpel och fungerar både som komplement och alternativ till det kommersiella bioutbudet i Jönköping. Vi bjuder på en salong helt fri från reklam där filmen går i första hand. Och dokumentärfilmer har vi alltid satsat på.

De filmer som visas på Folkets Bio bestämmer vi själva på våra filmsättningsmöten och dit är alla medlemmar välkomna. Många gånger är vi ensamma om att visa vissa filmer här i stan eftersom Folkets Bios riksförening köper in och distribuerar filmer från hela världen, bland annat på filmfestivaler.

Vår förening är öppen för samarbete med andra föreningar och arrangörer. Vi har exempelvis medverkat på Jönköping Filmfestival från första början.

Normalt visar vi film mellan september och maj med uppehåll under sommar och jul.